Luonnonmateriaalien pitäisi olla vakiovalinta, ei vaihtoehto
Henning Kongshavn Frønsdal on arkkitehti, jonka sydän sykkii puumateriaaleille niin lujaa, että hän välttää projekteja, joissa ei käytetä puuta. Puusta voi rakentaa mitä vaan.
Nykyisin arkkitehtimme kokevat paljon luonnollisempana, että puun käyttöä rakennus- ja eristemateriaalina arvioidaan ja ehdotetaan kaiken tyyppisissä rakennusprojekteissa. Panostus luonnonmukaisiin materiaaleihin on tuonut meille lisää työtä, sanoo Frønsdal.
Yksi hänen keskeisistä ajatuksistaan on, että luonnonmateriaaleihin perustuvien tuotteiden käytön pitäisi olla pikemminkin yleinen käytäntö kuin vaihtoehto.
Bergeniläisarkkitehti luettelee useita hyviä syitä, miksi puumateriaalien ja puukuidun käyttö on järkevin vaihtoehto rakennusprojektissa. Prosessi on nopeampi, kun käytetään saman tyyppistä materiaalia kaikissa vaiheissa, koska esimerkiksi seinän kokoonpanoon ei tarvita niin monia eri vaiheita.
Kun rakennus perustuu vain puupohjaisiin materiaaleihin, se näyttää sopeutuvan paremmin lämpötilan vaihteluihin ja kosteuden siirtymiseen rakenteen läpi, kuin rakennus, jossa on käytetty sekaisin eri materiaaleja, kuten muovia, terästä ja betonia, hän sanoo.
Puukuitu on puhalluseristeenä mutkaton eristemateriaali. Varsinaisesta eristyskyvystä vastaa eristemateriaaliin sitoutunut ilma, joka ei pääse liikkumaan, ja koska puukuidut sisältävät paljon ilmaa, eristettä voidaan puhaltaa yhdestä aukosta suuriakin määriä, ilman että lämmöneristyskyky kärsii. Eristeen sisältämät puukuidut täyttävät kaikki kolot ja raot, eikä eristeen painuminen uhkaa myöhemminkään. Puukuitueriste on puhallusvillana myös taloudellisesti kilpailukykyinen eristemateriaali muihin eristysmateriaaleihin ja asennusmenetelmiin verrattuna.
Arkkitehti rakensi hiljattain oman talon Bergeniin. Talon nimeksi tuli ”Villa Sval” eli ”Villa Viileä”. Talo on rakennettu massiivipuusta ja se on suunniteltu passiivitaloksi, jossa hyödynnetään paineenkestävää puukuitueristettä. Rakennuksessa yksityiskohdat ja ratkaisut on suunniteltu harkitusti ja älykkäästi heti alusta asti. Frønsdal uskoo, että kaikkien kannattaisi harkita vastaavanlaista taloratkaisua ja tämän takia hän pitää usein asiakastapaamiset kotonaan.
Haluamme, että asiakkaat pääsevät arvioimaan jo ennen rakennusprojektin aloitusta, olisiko heidän parempi tai yhtä hyvä rakentaa talonsa puusta. He saavat mahdollisuuden nähdä ja kokea puumateriaalin edut, ja samalla pyrimme neuvomaan ja antamaan tietoa myös siitä, mitä seurauksia mahdollisista muista materiaalivalinnoista on, sanoo Henning.
Henning kertoo, että asiakkaat voivat olla epävarmoja, koska puurakentaminen edustaa Norjassa uutta lähestymistapaa. Arkkitehdit ovat kuitenkin onnistuneet perusteellista tietoa jakamalla ja ammattiosaamisensa ansiosta siinä, että yhä useampi valitsee puurakentamisen. SVAL:issa on huomattu, että asiakkaat haluavat usein samankaltaisia ratkaisuja, kuin mitä heille on esitelty arkkitehdin kotona. Tämä pätee myös suurempiin asiakkaisiin, jotka rakentavat samalla mallilla satoja asuntoja.
Laajamittaisen puurakentamisen suurin haaste on yhä tiedon puute, joka koskee niin yrittäjiä, insinöörejä, urakoitsijoita, alihankkijoita, rakennuttajia kuin arkkitehteja. He eivät tiedä tarpeeksi tämän tyyppisen rakentamisen mahdollisuuksista, ominaisuuksista, asennuksesta, kuljetuksesta tai potentiaalista kustannussäästöihin. Avain menestykseen löytyy asioiden yksinkertaistamisesta ja parantamisesta. Siksi meidän pitää ottaa pakkia tämänhetkisistä rakennusmenetelmistä. Hyvin suunniteltu puurakennusprojekti ei tule muita rakennusmenetelmiä kalliimmaksi. Rakennukset ovat myös laadultaan parempia. Minulle tärkeintä on saada ihmiset ymmärtämään nämä asiat, hän toteaa.