Vanhoille taloille uusi elämä
Rakennusinsinööri Peter Ström arvostaa perinteistä käsityötaitoa ja ekologista rakentamista. Hän puhuu puupohjaisten rakennusmateriaalien puolesta, eikä halua rakentaa ilman puukuitueristettä.
Peter on jo yli 20 vuoden ajan johtanut HPS Kulturmiljövård AB:ta Ruotsin Köpingissä. Yrityksellä on kymmenen työntekijää, jotka entisöivät ja siirtävät vanhoja rakennuksia. Projekteja tilaavat maakunnat, kunnat ja yksityishenkilöt eri puolilta Keski-Ruotsia. Yli 10 vuoden ajan yritys on käyttänyt puukuitueristettä luonnollisena osana ekologista puutavaravalikoimaansa.
HPS Kulturmiljövård on nimensä mukaisesti omistautunut kulttuuriympäristöjen ja historiallisten kohteiden vaalimiseen ja säilyttämiseen. Tämän yritys tekee perinteiseen käsityötaitoon nojaten, hyödyntäen niin paljon alkuperäisiä ja luonnonmukaisia materiaaleja kuin vain mahdollista. Yritys hoitaa entisöinti- ja siirtohankkeet kokonaisuudessaan itse, lukuun ottamatta sähkö- ja LVI-töitä.
Peter tutustui Huntonin puukuitueristeisiin ensimmäisen kerran rakennusmessuilla vuonna 2007. Vain kuukausi tämän jälkeen HPS oli jo eristänyt ensimmäisen talon puukuidulla.
– Tähän mennessä meillä ei ole ollut yhtään tyytymätöntä asiakasta, Peter hymyilee.
Peter kertoo, että yritys on erikoistunut markkinoilla juuri ekologiseen ajatteluun ja vanhojen rakennusten siirtoon. Puukuitueristeen avulla he ovat onnistuneet löytämään ratkaisun työn haastavana pidettyyn osuuteen. Ruotsissa on nimittäin käytäntönä, että siirrettäviin vanhoihin rakennuksiin sovelletaan samoja vaatimuksia kuin uudisrakennuksiin – myös lämpö- ja energiavaatimusten osalta.
– Puukuitueristeen ansiosta onnistuimme ratkaisemaan haasteen. Koska Nativo-levyeriste on niin tiivistä, se pitää tehokkaasti lämpöä yllä. Talot myös näyttävät hyvältä ulospäin, sillä seinistä ja lattiasta ei tule liian paksuja, joten suojeluviranomaisetkin ovat tyytyväisiä, Peter selittää.
Hjälmaren-järven rannalla, aivan vesirajassa, on venevaja. Täällä HPS:n tehtävänä on restauroida vanhasta venevajasta täysin asuttava kesämökki. Alkuperäinen vaikutelma pyritään säilyttämään niin, että rakennus näyttäisi ulkopuolelta elämää nähneeltä. Sisäpuolelta mökistä tulee moderni.
– Koska venevaja sijaitsee veden äärellä, käytämme puukuitueristettä. Materiaalin ansiosta järvestä nouseva kosteus pääsee liikkumaan eristemateriaalin läpi rakennukseen, eikä jää rakenteisiin aiheuttamaan ongelmia. Kosteus voisi aiheuttaa hometta seinän sisälle, mutta niin ei käy, kun seinissä käytetään puuta ja puukuitueristettä. Puun hygroskooppisuuden ansiosta rakennus toimii niin kuin sen pitääkin, Peter selventää.
Rakennuksen lattioissa, seinissä ja katossa on käytetty Hunton Nativo Puukuitueristettä levyinä. Koska vedenpinnan ja rakennuksen väliin haluttiin jättää mahdollisimman paljon tilaa, HPS päätti käyttää lattiaan 20 cm:n paksuudelta eristelevyjä. Venevaja ei myöskään ole yhtä tilava kuin tavallinen asuinrakennus, joten huonekorkeus haluttiin mahdollisimman korkeaksi, ja seinät haluttiin pitää mahdollisimman ohuina, jotta tilaa ei menisi hukkaan. Siksi seiniin on asennettu 16 cm:n paksuiset Nativo-puukuitueristelevyt.
Peter kertoo, että heidän asiakkaansa ovat usein hyvin ympäristötietoisia ja kiinnostuneita kestävästä rakentamisesta. He pitävät siitä, että puukuitueristeen tärkein raaka-aine on puu ja että sitä käyttämällä voidaan noudattaa vanhoja rakennusperinteitä. On myös suuri etu, että puukuitulevyt eristävät tehokkaasti ääntä sekä huoneiden välillä että välipohjassa.
– Asiakkaiden mielestä puukuitueriste on loistava tuote, sillä se noudattaa historiallisia rakennusperinteitä ja on samalla moderni tuote, joka todella toimii, sanoo Peter
–Puukuitueristettä käyttämällä saat talon, jossa on asiat kunnossa. Kun talossa on kaikki kunnossa, myös sen asukkailla tapaa olla asiat kunnossa.
Insinöörinä ja historioitsijana Peteriä kiehtoo perinnerakentaminen, ja hän pyrkii määrätietoisesti viemään rakennusteollisuutta kestävämpään suuntaan. Hänestä ekologisuus ja kiertotalousajattelu on ainoa oikea tie.
– Uskon, että talot, joissa on käytetty luonnollisia materiaaleja, kestävät pidempään kuin nykyaikaisilla muovimateriaaleilla rakennetut. Puukuitueristelevyt voidaan käyttää uudelleen. Tavanomaiset eristeet menevät ajan kuluessa huonoksi, eikä niitä haluta mukaan, Peter sanoo.
Peter uskoo vahvasti, että luonnolliset raaka-aineet ovat rakennusteollisuuden tulevaisuus.
– Kuvittelen, että tulevaisuudessa useimmat talon tehdään valtaosin puusta. Jo nyt rakennetaan monikerroksisia taloja puhtaasta puusta ja hirrestä, joten mikä olisikaan sen luontevampaa kuin eristää nämä talot puukuidulla, Peter kysyy.